• Tussen finner barna

• Tussekongen

• Møte med journalistene

DEL 1

Barna satt i samling og vi hadde bilde av en skog på lerret, med rolig og trollsk musikk i bakgrunnen. Ute av rolle pratet Siri med barna om hvem som bodde i skogen. "Er det noen som ser på oss?" "går det ann å bo under jorden?"

Vi prøvde å få barna over på andre tanker enn at at det kun var dyr som bodde i skogen. "Nå går jeg ut, og når jeg kommer inn igjen er jeg en annen"

Siri kommer inn som en tusse, hun var veldig nysgjerrig og blir forskrekket når hun ser barna hos de underjordiske. "Hvorfor er dere her? Dette har aldri hendt før!" (tenker seg om) "Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med dere, her kan dere ikke være. Dere må være med meg til kongen"

Barna er preget av alvoret og blir oppmerksomme og overrasket over at tussen kom så brått og plutselig. De blir geleidet inn på vanndammen av tussen, gjennom døren som da var dekket av sorte plastsekker.

Der sto tussekongen (Charlotte) og ventet!

Tussen (Siri) snakker stille med kongen. "Jeg oppdaget dem i gangen, hva gjør vi?"

Kongen ser på barna "Har dere mennesker forvillet dere ned her i skumringsland?"

Kongen er rolig men bestemt, han holder en liten tale om at dette er deres land i skogen. Han forteller barna om alle problemene hos tussene. "De tok vekk trærne våre uten å spørre. Så kom de rullende vognene full av slike ting som dette" ( En full søppelsekk blir tømt utover gulvet. Barnas reaksjon var: de ble sjokkert!!)

Kongen forteller om sørgelige hendelser hvor tussebarna kutter seg på søppel og de klarer ikke gå. Så ber kongen om at barna oppsøker de rullende vognene for å gi beskjed om at de må fjerne det har kastet fra seg! Han spør videre om barna kjenner menneskene som bor i de rullende vognene. ( De rullende vognene er søppelbiler)

Kongen avslutter med å komme med en advarsel/trussel: "Vi ønsker å være venner med menneskene, men blir vi sint er det verst for dem. Gå hjem til dem - og når dere har svar fra dem skriv til oss og legg brevet under det store bjørketreet - og vi vil gi melding om hvor dere kan møte oss. Her må dere aldri komme mer!"

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Spillet blir brutt og barna blir fulgt inn igjen på avishuset ( sølepytten) hvor menenskene hadde gjort en avtale med journalister. De ville fortelle om det de hadde sett og hørt hos de underjordiske. Jounalisten stiller endel spørsmål "Fortelle hva dere opplevde ute i skogen?"  "Hvordan så tussene ut?" " Var de mange?"  "Hva skjedde?"

Barna lager tegninger av tussene, kart over området, hvordan de bodde.

Tegningene ble levert i resepsjonen i avishuset.

- Ferdig med del 1 -

DEL 2

• Brev fra tussene

"Et brev og et hemmelig møte"

-Tussen kommer snikende rundt på lekeplassen mens barna er ute. Hiver fra seg et brev fra tussekongen og løper igjen.

- Brevet sa at tussekongen ville møte barna.

- Barna fulgte sporene (blader, småstein, kvister) inn i gangen, gjennom en avdeling og kjøkkenet, inn på neste avdeling og der fant de tussekongen fortvilet og lei seg fordi søppelproblemet fortsatt var like stort.

- Tussene har et eget språk og viste frem alle pinsjaene, krashiene, sossenesom menneskene hadde kastet fra seg den dagen.

- så kom en lang samtale med barna om hvem som bestemte over menneskene og hvem som hadde nok makt til å kunne gjøre noe med problemet til tussene. Forslagene var mange; konen til politimesteren, kongen, pappa... Men tilslutt kom vi frem til at den som kunne gjøre noe med det måtte være statsministeren.

- sammen med en voksen skrev barna et brev til statsministeren hvor de forklarte problemet som tussene hadde. Nå venter vi spent på svar!

SLUTT DEL 2

DEL 3

• Møte med statsministeren

"Møte med statsministeren"

- Som svar på brevet barna sendte til statsministeren (den ordentlige statsministeren) lagde vi vår egen Erna Solberg og tok et drøftingsmøte med barna på lekeplassen for å komme frem til en løsning på tussenes problem.

- Skuffelsen var imidlertidig STOR da barna forventet å se den ekte statsministeren. Men med litt innlevelse og overtalelse fikk vi igang en diskusjon. Barna kom frem til løsninger som ; flere søppelbøtter i skogen, ta med oss søppel hjem hvis ikke vi finner søppelbøtter, kommunene må bli flinkere til å kildesortere.

- Barna skrev brev til tussekongen om at vi hadde snakket med statsministeren og at statsministeren skulle hjelpe.

Som kronen på verket kom dette brevet rett før sommerferien. Takk til engsjert og sporty Erna Solberg for dette brevet!

"Fest hos tussene"

- Det banker på døren og inn flyr et brev fra tussekongen!

- Skogen var nå ryddet og som takk for hjelpen ville tussekongen invitere alle barna til fest.

- Når barna kom inn i skogen var det en høytidelig stemning med lyder fra skogen og tussekongen som satt på tronen sin med lys rundt seg.

- Barna gikk en og en opp den gullbelagte løperen og tok imot et hellig armbånd som tusen takk. Etterpå var det tussesaft og dansing.